Блогерська нагорода для "Бібліовершків"


Нагороди отримувати завжди дуже приємно. Удвічі приємніше від справжніх професіоналів своєї справи.

Хочу висловити величезну вдячність авторам блогів:


за те, що вони оцінили ідею «Бібліовершків» та нагородили цей веб-прихисток любителів бібліотечних інновацій блогерською відзнакою Liebster Blog Award.
І поки моя лірична натура була розчулена таким виявом уваги до мого інтелектуального продукту з боку колег, моя методична натура вимагає, щоб для наступних поколінь блогерів :) я в деталях розповіла про правила конкурсу.

Отож, Liebster Blog Award — це міжнародна нагорода, покликана створити міцну та дружню блогерську родину, бо ж присуджується одним блогером іншому за проведену роботу. Єдине обмеження — у того, кого Ви хочете нагородити має бути не більше 200 постійних читачів.

А ще в цій своєрідній нагородній естафеті діє правило потрійної одинадцятки:

  • Потрібно відповісти на 11 запитань від блогера, який Вас нагородив. 
  • Потрібно визначити 11 блогерів, яким би Ви хотіли передати нагороду. 
  • Потрібно вигадати 11 каверзних (або не дуже, це вже як вийде) питань для тих, кому Ви хочете присудити нагороду. 

Далі Вам необхідно повідомити тих 11 щасливчиків, роботу яких хочете відзначити нагородою. Зазвичай це роблять в коментарях.

І нарешті, не забудьте поділитися радістю від нагороди у своєму пості та подякувати тим, хто відзначив Вас.
Тепер виконую правило потрійної одинадцятки:

По-перше, відповідаю на 11 запитань від тих, хто мене нагородив

Відповіді на питання від «БібліоМалін» 
  1. Как вы думаете, в чем секрет блогостроительства? — У трьох аспектах: 1) Вмінні створювати цікавий та якісний контент. 2) Вмінні робити це регулярно. 3) Вмінні вести діалог. 
  2. Чему посвящены самые популярные сообщения блога, как Вы думаете, почему именно эти? — На мою думку, найбільше уваги привертають різноманітні інструкції (бо це корисно), описи особистого досвіду (бо це цікаво) та рейтинги і списки (бо це зручно). 
  3. Ваше отношение к своему блогу? — 1) Мені цікаво його вести. 2) Я рада, що маю такий спосіб самовираження. 
  4. Ваш блог читают ваши родные и близкие или только инт-колеги? — Мій блог, читають переважно колеги та іноді друзі. 
  5. Помогают ли, на ваш взгляд, библиотечные блоги популяризации чтения? — Це залежить від концепції блогу та її втілення. 
  6. Формат вашего чтения – электронный или традиционный? — Для мене це не має особливого значення. Головне — читати. А як — вже несуттєві деталі. 
  7. Покупаете ли Вы книги лично для себя? Какие? — Купую. Художню літературу. Іноді наукову — культурологічну. А ще обов’язково в інших містах купую туристичні путівники. 
  8. Книга, в которой вы хотели бы жить? — У «Володарі перснів». Але за умови, що була б не гномом :) 
  9. Какая книга впечатлила за последнее время, что посоветуете почитать?  — Нещодавно прочитала роман Бернарда Вербера «Імперія янголів». Порадила б витратити на цей продукт літературної творчості день-другий Вашого життя. Тим більше, читається він легко. 
  10. Какие качества у людей вы считаете самыми важными? — Інтелігентність, почуття гумору, небайдужість. 
  11. Чего вы не умеете, но хотели бы научиться? — Хотіла б навчитися програмуванню. 
Відповіді на запитання «Бібліодиванчика» 
  1. Что для Вас КНИГА? — Це діалог, подорож в інші світи, а ще засіб відпочинку. 
  2. Что больше нравится: болтушка книга-победитель или скромная книга-мудрость? — Залежить від настрою. Яскраві бестселери, коли хочеться гострих відчуттів; неквапливі, вдумливі книжки, коли потрібно розібратися в собі. 
  3. Напрягают ли Вас какие-то книги? Какие? — Напружують нудні або неоригінальні книжки. Ще гірше, коли це два в одному. 
  4. Чтение для Вас это… — Спосіб саморозвитку й відпочинку. 
  5. В чём Вы видите суть библиотечной работы теперь, когда Интернет-поисковики заменили каталоги с ящиками? — У тому, щоб допомагати людям адаптуватися до умов цифрового світу за забезпечувати інформаційну рівність. 
  6. Что главнее в библиотеке: личность библиотекаря или имеющийся библиотечный фонд? Удастся ли со скромным фондом добиться успеха креативностью библиотекарей? — Хоч важливе і те, й інше, все ж фонд — це пасивний ресурс. Сьогодні майбутнє бібліотеки все більше залежить від фахівців, які там працюють. Можна креативно та ефективно використовувати навіть дуже скромні ресурси, досягаючи таких успіхів, на які не здатні «перегодовані» благами спеціалісти. Тут все залежить від уміння вийти з зони комфорту. 
  7. Современная библиотека это… — Відкритий простір для творчості, навчання, самоосвіти, відпочинку й розваг. 
  8. Библиотечный блог это: ловушка для читателей? Сгусток творчества и мгновения озарений? Платформа для обмена опытом? — Це синтез усього перерахованого вище. І такий собі «гачок», на який ми намагаємося «підчепити» читачів, і майданчик для творчої самореалізації, і зручний спосіб обмінюватися знаннями та ідеями. 
  9. Назовите библиотечное мероприятие для читателей, которое Вас лично тронуло, зацепило, вдохновило, запомнилось Вам больше всех? — Таких пам’ятних моментів було багато. Якщо ж треба виділити тільки один, то я назву фінал соціально-благодійного профорієнтаційного конкурсу «Знайди свій шлях». Було стільки переживань, щоб все пройшло на високому рівні! Ще б пак: учасницями були вихованки притулків і центрів соціальної реабілітації. І так не хотілося підвести цих дівчат, які вже кілька тижнів готувалися презентувати себе на малій сцені Харківського національного театру опери та балету. Хотілося продемонструвати їм позитивний приклад. На щастя, це вдалося зусиллями всього колективу. Але переживання того весняного дня досить точно закарбувалися в пам’яті. 
  10. Обложка-как-одёжка! Выбираете ли Вы по обложке? Имеет ли она какое-то влияние на Ваш выбор книги? — Я вважаю, що у всьому має бути гармонія. Книжка має бути естетично привабливою. Тому обкладинка має для мене значення: хоч і не визначальне, та все ж. 
  11. Покупаете ли Вы книги неизвестных авторов, о которых вообще ничего не знаете? — Сучасний літературний ринок настільки стрімкий, що за ним не встежиш. Тому я цілком можу «дати шанс» невідомому особисто мені автору. Але при цьому орієнтуюся на відгуки інших читачів. І тільки тоді купую. 
Відповіді на запитання від «Яскравої бібліотеки» 
  1. Як часто ви пишите у блозі? — Ох, вже перше питання таке складне і змушує трохи почервоніти від присоромленості :) Бо пишу не надто часто. Точно знаю, що хотілося б частіше. Сподіваюся, не тільки мені, але й моїм читачам :) 
  2. Чи маєте ви особисті блоги, окрім бібліотечних? — Ні, особистого блогу не веду. Для висловлення думок вистачає Facebook. 
  3. Назвіть блог, який приніс вам найбільше користі (навів на думки, допоміг, наштовхнув на ідеї). — Складне питання, бо таких блогів дуже багато. Але, мабуть, найбільше стежу за «Бібліотечним автобаном». Бо там закумульовано багато цікавої інформації. 
  4. Як довго ви плануєте вести свій блог? Чи плануєте у ньому якісь зміни через певні проміжки часу? — Мабуть, доти, доки буду впевнена в актуальності тематики (але інновації — річ підступна й вперта, з’являються все нові й нові). А ще доти, поки буду здатна продукувати бібліотечно-кулінарні метафори. Можливо, коли ця концепція трохи приїсться, буду шукати нову. Тоді блог дійсно зазнає кардинальних змін. 
  5. Де черпаєте інформацію для записів на блозі? — Поки що писала, в основному, те, що бачила в Латвії на власні очі. Звичайно, користуюся також всесильним (або майже таким) Інтернетом. Але все — і особисті враження, і знання, отримані «ззовні» — обов’язково пропускаю крізь сито власного світобачення. 
  6. Яку книгу ви б порадили прочитати друзям? — Знову питання ставить мене у скрутне становище. Складно обрати щось одне. Але я зупиню свій вибір на романі Жоржі Амаду «Тереза Батиста, яка втомилася воювати». Книжка про безумовну любов до життя попри всі неприємності, нещастя і втрати. 
  7. Ви виросли гарною людиною і стали бібліотекарем, а ким хотіли стати у дитинстві? — О, відразу дякую за комплімент. А щодо мрій... Я міняла ролі ледь не щодня :) Хотіла бути вчителем, лікарем, співачкою, актрисою, тележурналісткою і навіть уфологом (слова тоді такого не знала, але за суттю саме ним і мріяла стати). А ще Президентом України. 
  8. Бібліотека для вас — робота чи хоббі? — Мабуть, більше робота, яка іноді перетікає у вечірнє хобі. Коли треба щось терміново написати або зробити. 
  9. Якщо б вам запропонували щось змінити в бібліотечній системі, що це було б? — Відмовитися від кількості заради якості. Бібліотекарі вже розуміють важливість цієї зміни. Тепер справа за можновладцями. 
  10. Якими великими чи маленькими бібліо-досягненнями ви пишаєтеся? — Взагалі пишаюся тим, що працюю в бібліотеці, у сфері культури. Не всі мої однолітки працюють за професією. А ще пишаюся, що виборола можливість взяти участь у навчальному візиті до Латвії. Пишаюся, що тепер, коли стала працювати в бібліотеці, їздити на тренінги, маю чи не в кожному куточку України приємні знайомства з цікавими людьми. 
  11. Яка ваша заповітна бібліотечна мрія? — Хочу, щоб бібліотеки були в моді. Щоб в бібліотеки ходили вчитися, відпочивати, розважатися. Щоб до нас ходили на перші побачення або щоб зустрітися з друзями. Щоб, зрештою, бібліотеці доводилося працювати 24 години на добу (і нехай простять мене мої колеги за цю мрію:) 
Відповіді на запитання Молодіжної секції УБА
  1. Що саме спонукало Вас почати вести власний чи бібліотечний блог? — Навчальний візит в Латвію, під час якого я познайомилася з досвідом роботи тамтешніх бібліотек. І вирішила, що просто не маю права не поділитися своїми знаннями з колегами і просто охочими. А блог — дуже зручний майданчик для неформальної комунікації. 
  2. Чому Ваш блог носить саме таку назву? — Бо мені чомусь захотілося створити такий собі ф'южн — суміш бібліотечного й кулінарного. Тим більше, вершки так вдало асоціюються з чимось не тільки смачним, але й відбірним, найкращим. 
  3. Яка основна ідея Вашого блогу? — У тому, щоб знайомити моїх читачів з найсмачнішими ідеями і проектами у бібліотечному світі. 
  4. У яких життєвих чи робочих подіях Ви берете натхнення для нових постів?  — Найперше, у враженнях від поїздки до Латвії. Також у спілкуванні з колегами і вивченні цікавих публікацій. 
  5. Який найпопулярніший пост на Вашому блозі? — Поки що найбільшою популярністю користується рецепт "приготування" щасливого та успішного суспільства від Національної бібліотеки Латвії. 
  6. Як Ви боретесь з негативними коментарями? — Поки що не мала такої нагоди. І це дуже приємно:) Хоча трохи здорової критики мені не завадило б — дало б додаткову мотивацію. 
  7. Назвіть ТОП5 улюблених книг, які Ви прочитали. — Чесно кажучи, мені завжди складно відповідати на запитання, які стосуються улюблених книжок, фільмів або музики. Тима паче, робити це у формі якогось рейтингу. Але, якщо Ви наполягаєте :) 1) "Майстер і Маргарита" М. Булгаков. 2) "Дона Флор і два її чоловіка" Ж.Амаду. 3) "Триумфальна арка" Е.-М. Ремарк. 4) "1984" Дж. Орвелл. 5) серія про Гаррі Поттера Дж. Роулінг. 
  8. На Вашу думку, чи допомагають бібліотечні блоги популяризувати читання? — Ну, якщо вони орієнтовані саме на це і містять креативний контент. Принаймні, самі блоги доводиться читати. І в цьому сенсі вони точно популяризують цей процес. 
  9. Який формат читання Ви найчастіше обираєте? Електронна читанка чи паперова книга? — Не маю конкретних приорітетів в цьому питанні. Читаю і паперові видання, і електронні версії. 
  10. Охарактеризуйте успішного блогера. Який він? — Це людина, для якої блогерство — не тільки робота, але й хоббі, улюблена розвага, спосіб спілкування, в якому органічно почуваєшся. Успішний блогер наполегливий і вимогливий до себе. Це креативна особистість, якій є що сказати (і яка вміє знайти підхід до своєї аудиторії). 
  11. Ваше побажання молодим та починаючим блогерам. — Просто не бійтеся випробовувати власні сили. Отримуйте задоволення від самого процесу. Це як подорож: важлива не точка призначення, а сам шлях. 
Фух, можна перевести подих.

Тепер черга моїх номінантів:

І, нарешті, 11 запитань від мене:

  1. З яким літературним героєм Ви себе асоціюєте? 
  2. Як Ви ставитеся до екранізації літературних творів? 
  3. Чому Ви обрали саме таку тему для свого блога? 
  4. У чому Ви бачите користь блогерства особисто для себе? 
  5. Якісь НЕ бібліотечні блоги читаєте? 
  6. Як вважаєте, чи не становлять соціальні медіа загрози для реального спілкування? Якщо так, то як порадите боротися з негативними виявами сучасних засобів комунікації? 
  7. Якими б п'ятьма словами Ви охарактеризували свою бібліотеку? 
  8. У чому Ви бачите призначення бібліотек в сучасному цифровому світі? 
  9. Що б Ви хотіли змінити у своєму блозі (якщо б хотіли)? 
  10. Що мотивує Вас на творчість? 
  11. Чи є люди, які є для Вас прикладом, орієнтиром у роботі та особистому житті? 
Вітаю номінантів і бажаю їм завжди бути в центрі уваги блогерської громади!


5 коментарів:

  1. Спасибі! Успіхів Вам, миру, спокою і злагоди, творчого натхнення і вдячних читачів!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую! Це абсолютно взаємно.

    ВідповістиВидалити
  3. Пані Марія, шира дяка за нагороду! І Вам - натхнення та великого задоволення від занять улюбленими справами!

    Невелике прохання: закралася помилка у назву мого блогу - "Спокушаючи книгою..."

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Пані Тетяно, прошу вибачення за помилку, виправила назву. І дякую за Ваші добрі побажання. Бажаю і Вам блогопроцвітання:)

      Видалити
  4. Автор видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити