Дитяче меню від латвійських бібліотек

Цього разу настала черга розповісти про деякі рецепти роботи з дітьми від латвійських бібліотек.
Почнемо власне з того, що проблема дитячого читання стоїть у світі дуже гостро. Я б сказала ду-у-у-у-у-же (те, що я протягнула літеру у так довго, має свідчити про неймовірну серйозність проблеми:).
Квіти життя сьогодні більше цікавляться телевізором і комп’ютерними іграми. І це вже довершений факт життя. Нам залишається тільки вигадувати, як в перервах між цими безумовно захопливими заняттями дати їм в руки книжку. І якщо чесно, то в таких умовах вже зовсім неважливо, яку: паперову чи електронну.
Якщо Ви думаєте, що в латвійських бібліотеках ситуація з дитячим читанням є кардинально іншою, то помиляєтесь. Повірте, латвійські діти, на жаль, не народжуються з вродженою любов'ю до книжок і читання. І тамтешнім бібліотекарям доводиться цю любов (або ж хоча б прагнення) прищеплювати.
І тепер саме час розглянути, як латвійські бібліотекарі підсолоджують для діточок «гірку пігулку» читання :)

1) Подача бібліотечних «блюд» важлива не менше, ніж самі послуги

Як я вже колись писала, в Латвії говорять: «Бібліотеку повинні помічати!». Діти — в першу чергу. Більше того: бібліотека має їм по-справжньому сподобатися. В цьому випадку не обійтися без привабливого дизайну, іграшок, яскравих книжок та всіляких розважальних атрибутів. Усе це допомагає юним створінням адаптуватися до бібліотечного простору.
Привабливий дизайн дитячого відділу бібліотеки Парвенти: яскраві кольори, веселі книжки, симпатичні іграшки
І взагалі, секрет успіху більшості латвійських публічних бібліотек у справі долучення дітей і підлітків до лав своїх користувачів полягає в тому, що останні тут почувають себе комфортно і знаходять те, чого їм не вистачає: спілкування, увагу.
Власне кажучи, шлях до маленьких сердець можна прокласти дуже легко: варто лише почастувати дітей якимись цікавинками. Наприклад, в Кемерській бібліотеці (один з районів Юрмали) нам розповіли, який фурор призвела тематична «вечірка» в італійському стилі. До речі, чи не найбільше сподобалися усім змагання з швидкісного поїдання спагеті. А все тому, що бібліотека не побоялася замарати руці в буквальному сенсі приготуванням — приготуванням дійсно цікавих розваг.

2) Сімейні частування від бібліотек — запорука успіху дитячого читання

Взагалі, більшість публічних бібліотек Латвії позиціонують себе як центри для всієї родини. Очевидно, що дитина наслідує приклад своїх батьків. І якщо перше, що вони роблять для інтелектуального розвитку свого нащадка — ведуть в бібліотеку, у цього самого пуп’янка-нащадка в голові відкладається відповідна думка: бібліотека — це місце, де нам добре всією сім’єю. Такі позитивні асоціації залишаються на все життя, і бібліотека стає ніби рідним місцем.
Ризька центральна бібліотека — заклад для всієї родини. Та чудова ідея щодо книжкових рюкзачків і портфельчиків з наборами літератури для юних рижан
А ще цікавим секретом з нами поділилися в Парвентській бібліотеці. Там нам сказали, що зовсім недарма зробили дитячий відділ на останньому з трьох поверхів. Бо так — піднімаючись через всі інші рівні, дитина звикає до бібліотеки, принагідно освоює її простір. Ще один — і вельми ефективний — спосіб зробити бібліотеку «своєю», «близькою», «рідною».

3) Гра, азарт і змагання — інгредієнти, які викликають звикання… до читання

У центрі дитячої літератури Національної бібліотеки Латвії вчасно зрозуміли, що ніщо так добре не підігріває уваги до будь-чого, як азарт змагання. Читання — не виняток.
Саме тому в Латвії вже понад 10 років успішно реалізують програму заохочення читання — «Дитяче та юнацьке журі». Більшість публічних бібліотек беруть в цьому якнайактивнішу участь. І справа не тільки в корисно-корисливих сподіваннях бібліотекарів (бо ж за цією програмою вони безкоштовно отримують у свої книгозбірні комплекти відбірної дитячої літератури), але й в тому, що це чи не єдина нагода спонукати молоде покоління приходити в бібліотеку саме для читання.
Рекламний плакат програми"Дитяче та юнацьке журі"
В чому полягає сенс проекту? Спеціальна комісія відбирає найкращі дитячі книжки, які й судитимуть згодом юні члени журі. А потім публічні бібліотеки беруть під своє крило дітей різного віку, які хочуть вперше відчути себе трошки дорослими і вирішувати важливе питання: яка книжка є дійсно найкращою.
З часу заснування програми (з 2002 року) в бібліотекарів з різних куточків Латвії кожного року багато клопотів. Бо мало записати дітей в програму. Потрібно постійно заохочувати їх читати, підтримувати інтерес до обговорення прочитаного.
Але зрештою саме гра в елементи дорослого життя з правом вирішувати важливі питання, змагальна атмосфера, коли ти вболіваєш за улюблену книжку, азарт від перших відчайдушних інтелектуально-світоглядних дебатів з однолітками роблять свою справу. Читати стає цікавіше!

4) Не читанням єдиним!

Але, не зважаючи, на неймовірну популярність програми «Дитяче та юнацьке журі», діти ходять в латвійські бібліотеки не тільки читати. Бібліотека — це, перш за все, місце, де юне покоління отримує досвід спілкування. Якщо і не перший, то вельми продуктивний. Це спілкування не тільки з бібліотекарем, який часто стає для своїх маленьких користувачів справжнім наставником, але й з однолітками. В бібліотеці дійсно можна знайти друзів і визнання. Наприклад, визнання свого таланту. Бо ж в бібліотеці можуть влаштувати твій концерт, якщо ти граєш на скрипці або коклє (латиський народний інструмент). Або вивісити твій міні-твір про домашнього улюбленця. У латвійських бібліотеках не бояться влаштовувати для своїх юних користувачів перші хвилини тріумфу. І за це їм віддячують відданістю та любов’ю.

Іграшки, власноруч виготовлені одним з працівників, в бібліотеці Кемері 

5) Бібліотечні «страви» для дітей мають бути корисними

Усе, що бібліотека пропонує своїм маленьким користувачам, має позитивно впливати на їхній особистісний розвиток.
Взагалі, в Латвії батьки довіряють бібліотекам справу виховання своїх дітей. І хоч ми там не зустріли послуг бібліоняні, безліч дитячих розвивальних програм і їхня популярність з головою компенсують відсутність такого роду сервісу.
Неважливо, чому саме навчає бібліотека — найпростішим математичним операціям (додати-відняти) або ж комп’ютерній грамотності — всі знають, що робить вона це якнайкраще.
І найкраще не тільки для батьків, які вже давно розучилися думати по-дитячому і занадто осерйознюють процес навчання, але й для дітей, яким подавай ігри й розваги. Їх і подають. Бібліотекарі дитячих відділів — це трошки вчителі і трошки аніматори. Вони з радістю влаштовують костюмовані свята, грають в інтелектуальні ігри, малюють, майструють і роблять ще безліч речей, без яких би дитячі заходи були б «прісними».
Секретики-рецептики доволі прості, — скажете Ви. Але в цьому ж і «сіль»: робити те, що в наших силах. Головне — робити це добре!

7 коментарів:

  1. Автор видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  2. Дорогие коллеги! Принимайте блогерскую награду – Liebster Blog Award. Это награда, которая дается блогером другому блогеру за проведенную работу в блоге. Подробности в нашем блоге http://bibliomalin.blogspot.com. Поздравляем с наградой! Успехов и признания читателей и коллег!

    ВідповістиВидалити
  3. Дорогой друг! Принимай блогерскую награду - Liebster Blog Award. Это награда, которая дается блогером другому блогеру за проведенную работу в блоге. Награда от Библиодиванчика Подробности смотри: http://bibliodivanchik.blogspot.com/2014/06/liebster-blog-award.html

    ВідповістиВидалити
  4. Ого, та тут цілий "лібстерський" флеш-моб :)
    І я із нагородою до вас.
    Подробиці http://biblio-creative.blogspot.com/2014/07/blog-post_19.html#more

    ВідповістиВидалити
  5. Вдячна колегам за нагороду. Подробиці тут: http://bibliovershky.blogspot.com/2014/09/blog-post.html

    ВідповістиВидалити
  6. Хтось тут шукає позику? Пан Педро та його компанія, що займається кредитуванням, позичають мені позику в розмірі 400 000 євро після того, як я пережив певну фінансову ситуацію в моєму житті, пан Педро працює з авторитетною позичковою компанією, яка надає позики за дуже низькою ставкою 2% будь-який вид позики, на який ви бажаєте подати заявку, за умови, що ви маєте чесність і довіру щодо повернення. Кожен, хто шукає позику, може зв’язатися з паном Педро за електронною адресою: pedroloanss@gmail.com

    ВідповістиВидалити